Good morning Vietnam!!
Hoi hoi,
Hier een nieuwe update van ons uit het geweldige Vietnam! We zijn er nu ongeveer 2 weken, maar het voelt al veel langer, we hebben inmiddels zo ontzettend veel gedaan!
We zijn vanuit Hong Kong naar Ho Chi Minh gevlogen, al noemt iedereen het hier nog steeds Saigon. De eerste dag hebben we heerlijk rustig aangedaan, nadat we gigantisch afgezet waren door de taxichauffeur (beginners foutje zullen we maar zeggen),de boel een beetje verkend. Om onze 'Forrest Gump reis' ('...That's all I have to say about the war in Vietnam..')door te trekken naar Vietnam hebben we een bezoek gebracht aan het oorlogsmuseum wat alles, maar dan ook alles, laat zien over de oorlog met Amerika. 'Wat een schok! Natuurlijk wisten we wel dat de Amerikanen gifgassen (agent Orange)gebruikten, maar dat het zo erg was?! Complete dorpen en steden zijn platgebrand, de soldaten kregen de opdracht iedereen die ze zagen neer te schieten... Onvoorstelbaar, het is nauwelijks 30 jaar geleden. Nog steeds worden er een heleboel baby's met kanker geboren, zijn er ontelbare mensen met een misvormd lichaam/handicapt.. Hier werden we wel even stil van. Ook hebben we een bezoek gebracht aan het oude paleis van de president, van waar de Amerikanen gevlucht zijn. Er staat nog steeds een helicopter als herinnering. Na deze dag luisteren we met hele andere oren naar de musical Miss Saigon (die we, als musicalfans,natuurlijk in ons assortiment bij hebben)!
Vervolgens stond ons een 3 daagse tour naar de Mekong Delta te wachten, het weer in Saigon was heerlijk, dus een regenjas meenemen? Welnee, is alleen maar zwaar in je rugzak... Nou dat hebben we geweten!! Wat een prachtige bus en boot reis had moeten worden werd nu een vooral regenachtige... We hebben wel veel dingen gezien, oa hoe rijst (glas-)noodles gemaakt worden, cocoscandy geproeft, olifantvis gegeten en dat was pas dag 1! 's Avonds werden we bij ons hotel afgezet, we hoefden maar een klein stukje te lopen, prima want het regende inmiddels ook niet meer. Toen we eenmaal onze voeten buiten de bus hadden gezet stonden we tot onze enkels (letterlijk!) in het water!! Blijkbaar was het vloed, en vloed en veel regen wil zeggen dat alle straten onder water lopen! Snel onze tassen in de kamer gegooid en met de groep -weer door het water terug- een hapje gaan eten. Was uiteindelijk toch een erg gezellig avondje! De volgende 2 dagen wederom veel regen en een weg die ze ' de hip hop high way' noemen. Dat had niets te maken met de muziek die uit de radio kwam! Uiteindelijk heelhuids in Saigon aangekomen. jammer van de regen, anders was het vast erg mooi geweest. Na de Mekong Delta hebben we een bezoek gebracht aan de Cu CHi tunnels. Het ondergrondse gangenstelsel wat de Vienamezen gemaakt hebben in de oorlog. We zijn er in eentje geweest: zooo klein (en deze was inmiddels al groter gemaakt voor toeristen!), erg benauwd en ondenkbaar dat hier mensen 2 jaar lang in geleefd hebben. Onze gids, mister Bean (echt waar!), was een oud oorlogsveteraan uit het Amerikaanse Leger. Hij was zelf half vietnamees, zijn vader werkte iig in Amerika. Hij vertelde vooral zijn kant van het verhaal, het kwam er op neer dat de Vietnamezen ook geen lieverdjes geweest waren. Erg indrukwekkend allemaal, ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt.
Het werd tijd om Saigon te verlaten we per bus af te reizen naar Mui Ne. Een klein plaatsje aan de oostkust. In Mui Ne, waar we een hostel met zwembad hadden ;-), hebben we een scooter gehuurd! Koos en Doos op de scooter, alle twee nog nooit van ons leven gereden! maar het ging wonder boven wonder erg goed, geen ongelukken gehad OF veroorzaakt! Ook was het een goede warming up voor ons volgende (en waarschijnlijk aller coolste tot nu toe..) avontuur; De volgende ochtend werden we namelijk opgehaald door Peter (say P.T.; see you when I see you HAHAHAHA (hij moest steeds heeel hard lachen wanneer hij dat zei)) en Toan (Katleen? Are you ready?-de R is ook erg lastig hier in Vietnam..-) en hun 2 motoren!!! Heel cool werden onze grote tassen achterop gebonden, kregen we een helm op en gaan met die banaan! 2 Dagen lang heerlijk achter op de motor gezeten, genietend van al het moois wat we onderweg zagen. We reden langs rijstvelden, koffie-, peper-, dragonfruit-,en theeplantages, koeien met een drommdaris-achtige bult op hun rug, kleine verlatendorpjes, watervallen en nog veel meer. We konden stoppen waar we wilden enaten 's avonds op straat heerlijke noodle soep! Het was zooo cool. Na 2 dagen vonden onze billen (spierpijn!) het mooi geweest en zijn we afgezet in Da Lat. Een klein stadje wat erg veel weg heeft van een alpen dorpje. Er zijn veel Franse en koloniale invloeden hier te vinden. Hier lekker rondgelopen, wat erg fijn was na 2 dagen zitten. Helaas konden we niet heel lang genieten van dit leuke stadje, om 5 uur 's ochtends werden we alweer opgehaald om met de bus naar Kon Tum te gaan. Een rit van ongeveer 7 uur was ons verteld, het werden er 12.... De rit was prima, veel te zien onderweg en wij waren heel blij met onze crackers, potje pindakaas en 'happy cow'! Kon Tum is een klein dorpje met mooie rong houses; ceremoniele huizen van een ethnisch volkje. Helaas was het donker toen we aankwamen en konden we er niet meer overnachten, wat ons erg leuk had geleken (thanks voor de tip Sven en Marlieke!). De enige bus naar Hoi An- onze volgende bestemming- ging om 11 uur 's ochtends, dus erg lang hebben we niet in Kon Tum kunnen blijven. Wel hebben we het, tot nu toe, lekkerste Vietnamese broodje op; een broodjes met pate/vlees/sla/kruiden/saus/komkommer(of is het courgette?) en iets wat nog t meeste lijkt op sisal touw, maar erg lekker smaakt! Het was maar goed dat we zo genoten hadden van ons broodje, als we geweten hadden wat ons te wachten stond hadden we het vast niet op! De rit naar Mui Ne (ongeveer 6 uur) was echt een rit from Hell!! Als eerste werden we verplicht om 3 kaartjes te kopen, we dachten omdat we onze rugzakken bij ons hadden, maar waarschijnlijk omdat we teveel ruimte innamen...De eerste 2 uur reed de bus in een slakketempo, hard op zoek naar mensen die mee wilden rijden. Toen we 12 mensen in de bus zaten was hij naar ons idee vol, maar nee hoor; er konden er nog gemakkelijk 7 bij!! Toen er echt niemand meer bij kon, gaf de chauffeur vol gas, en stopte daar 8 uur later pas mee. Kei hard door de bergen, zowel aan de linker als de rechterkant van de weg (afhankelijk waar de bocht had snelst genomen kon worden) en alsmaar op zijn tuuter drukken! Mega eng. Wij waren niet de enige die ons niet helemaal fijn voelden; onze medepassagiers (allemaal Vietnamees) begonnen massaal over te geven! Lang Leve de reispilletjes en de vollumeknop op onze MP3spelers! Dit was voor de chauffeur overigens niet een teken om langzamer te rijden, de plastic zakjes werden rustig uitgedeeld... 8 uur later was er nog steeds geen spoor te bekennen van bordjes met daarop Hoi An, en ja hoor; als kers op de taart werden we ook nog eens in een andere stad afgezet!! GRRR!!! @#$%!^& ! Gelukkig vonden we snel een hele fijne taxi, dus ons rustig en veilig naar Hoi An bracht.. Wat een rit...
Gelukkig deed alles in Hoi An de bus rit snel vergeten; wat een heerlijk dorpje! Marleen en ik hadden ons hier al een tijdje op verheugd, marleen zou jarig zijn, ik natuurlijk bijna, en laat nou net hier honderden kledingzaken zitten die werkelijk ALLES wat je wilt hebben kunnen namaken! Jullie snappen het natuurlijk al, marleen d'r verjaardag hebben we shoppend doorgebracht, en hebben we letterlijk miljoenen uitgegeven!! Zo fijn dat geld hier! Als je zoveel keus hebt is het lastig kiezen, dat viel nog niet mee! Uiteindelijk gingen we 2 uur later de winkel weer uit met een bestelling voor 1 winterjas, 1 zomerjas, 4 jurkjes en een topje. Van al dat winkelen krijg je natuurlijk honger, dus hebben we uitgebreid gegeten en een heerlijk chocolade taartje als toetje genomen!! Je kan Hoi An misschien nog wel het beste vergelijken met een namaakdorpje in een pretpark (zo'n cowboy stadje) alleen is het hier echt en staat het op de Unesco werelderfgoedlijst. Heerlijk ontspannen, geen duizenden scooters die je omver rijden, kortom 3 heerlijke dagen gehad. Na het doorpassen van de kleding, een paar veranderingen hier en daar, konden we de dag erna de kleding ophalen! Inmiddels is alles opgestuurd en onderweg naar Nederland, erg benieuwd wanneer het aankomt... Voor Marleen d'r verjaardag hebben we ook nog een ' familieconference' gehouden via de skype, heerlijk die techniek van tegenwoordig ;-) Papa en mam thuis, Anette en Gerald in Amersfoort en Bram en Marloes in Etten-leur, heerlijk een uurtje gekletst met zn allen!
De rust van Hoi An hebben we inmiddels verlaten en gisteren zijn we met de nachtbus naar Hanoi gegaan. Een rit van 19 uur. Op het nieuws hebben we allemaal kunnen zien dat Vietnam in verschillende gebieden overstroomd is, het stuk wat wij moesten doorkruisen lag daar precies in. De bussen reden wel, maar we hoorden ook verhalen over mensen die er 50 uur over gedaan hadden!! Gelukkig was het weer vannacht goed en de weg droog en kwamen we vanochtend om 9 uur in Hoi An aan. Stijf van de, voor ons, erg smalle en kleine 'bedjes' (lees stoelen die je plat kan leggen en waarbij je benen onder het hoofd van de buurman zitten) was heterg fijn om even een wandelingtje te maken. Wat is het hier druk!! Of we zijn erg afgekickt in Hoi An, of het is hier echt nog drukker dan in Saigon! De komende week gaan we 2 tours doen waar we erg veel zin in hebben; 3 dagen Halong Bay en daarna 3 dagen naar Sapa, als het goed is de mooiste stukken van Vietnam! We zijn nog even aan het bedenken hoe we naar Loas gaan, per bus of vliegtuig (willen we besparen op tijd of geld??)..
We genieten nog steeds, vechten elkaar nog steeds niet t kot uit en kennen inmiddels heel veel kaartspelletjes!
Tot in Laos,
Liefs Marleen en Katrien
Hoi lieve Marleen en Katrien,
Wat een mooie verhalen en leuke foto' s! Ik lees en bekijk ze steeds trouw. Geniet daar nog lekker samen!
nou, wij kunnen ook van een weekje vakantie gaan genieten! Lekker in het gure herfstweer. Geniet er maar van! En als je terugkomt, Katrien (en weer klaar bent om te feesten) ligt er al een kaartje voor de Koeparty voor je klaar! We denken wel aan je hoor!!
oh oh oh marleen en katrien!!!!
Wat gaaf allemaal!!! en wat indrukwekkend!
Ik zeg net tegen Ricky: "Echt niet normaal die reis van Marleen en Katrien, wat die allemaal zien en beleven!"
Knap dat jullie het er zonder kotzakjes vanaf hebben gebracht in die bus! Ik vind het echt heel leuk om jullie verhalen te volgen!Ga maar snel nog veel meer leuke dingen meemaken, geniet ervan! Wij hebben hier nu ook een welverdiend weekje vakantie, en ook daar gaan we van genieten in Etten-leur met de openhaard aan. Ook best leuk toch??? Liefs Siets!
hoi katrien geweldige verhalen om te lezen en prachtige foto's om te bekijken. Veel plezier!!
Hee zussies, zoooo gaaf dat jullie met de easyriders zijn meegeweest! En nu naar Sapa en Halong Bay. Hoop dat het weer goed blijft want ik heb toen echt helemaal niets van gezien... mooie rots? Waar? Uhmmm... ergens achter de mist! :-) Als het lukt, zijn jullie dan op een zondag in Sapa, een van de allercoolste markten ooit! HAVE FUN!! Op deze manier is onze reis toch nog niet helemaal afgelopen. Kan ik gewoon lekker nog een paar maanden met jullie van al het moois genieten. xx
KLinkt fantastisch! Mooi dat julie niet veel rpobvlemen hebben met de regen daaro. Geweldig dat jullie zo veel lol hebben gehad met scooteren, zie het helemaal voor me tusen alle Vietnamezen!
Weet trouwens niet of ons Piet het kan waarderen dat julie verschil tussen courgette en komkommer niet weten...
OK, CU when I CU ;-)
Enjoy!
Hé dames, wat een stoere verhalen en foto's. Blijf lekker genieten van jullie reis. Wij genieten van jullie verhalen. liefs J & J
He meiden,
Wat heerlijk om jullie verhaal te lezen! Wat moeten jullie het naar je zin hebben. Kijk al weer uit naar het volgende verhaal!
Liefs Haits
Hoi hoi,
mooie ervaringen en verhalen zeg!
Toen ik die foto van de zandduinen zag moest ik direct aan de Galderse Meren en de nieuwjaarsduik denken. Hebben jullie ook nog een schat opgegraven???? (ligt er bij de Galderse Meren nog steeds een pak rijst begraven Marleen?).
Enjoy!
Supercool wat jullie daar meemaken. Vind vooral de foto's met die motormannetjes leuk. Heb je trouwens zo'n mooi puntig hoedje voor je verjaardag gekregen Marleentje?
Liefs!
Hallo meiden, wat een prachtig verhaal. Heb er weer van genoten en ook de foto;s zijn fantastisch om te zien. Onbegrijpelijk die tunnels, dat ze daar inderdaad 2 jaar hebben verbleven. Nog heel veel plezier met jullie verdere reis, kijk weer uit naar het volgende reisverslag.
Hey meiden!
Wederom, weer een super gaaf verhaal! Het avontuur heeft nog steeds geen einde gekregen en dat is leuk om te horen;)
Vooral het verhaal in de kotsbus! Ik krijg gewoon scheurbuik van het lachen:P En zo'n trip achterop de brommer, super cool lijkt me dat!
Nou have fun en tot in Laos!
Heeey Marleen en Duck,
Wat een verhaal joh! Volgens mij kun je de busrit vergelijken met de boottoch naar klein curacao... Helaas voor jullie duurde de autorit alleen wat langer ;)
Ik snak al naar jullie nieuw verhaal!
Wat weer een prachtig verhaal en mooie foto's. We lezen en kijken met veel plezier. Gefeliciteerd met jullie verjaardagen en een fijne voortzetting van jullie reis.
Groeten Johan en Hennie
Hey meiden, wat is dit weer een prachtig verhaal. Wat maken jullie veel mee, hahaha moet er echt soms om lachen. Fijn dat jullie zo aan het genieten zijn. Veel plezier nog!!
xx
Hallo Marleen en Katrien,
Bijzonder hoor, twee zussen on tour. Ik heb steeds jullie heerlijke reisverhalen gelezen. Wat een prachtige reis maken jullie met veel mooie en indrukwekkende ervaringen. Ik ben benieuwd wat jullie aan het einde van de reis het meest zal bijblijven. Marleen, alsnog proficiat en Katrien alvast proficiat. Maak er een mooie dag van. Henri
Leuk dat jullie het zo naar jullie zin hebben! En wat een mooie manier om je verjaardag te vieren!
Hieperdepierhoera er is er een jarig!!!!! en dat ben jij!!!!! Gefeliciteerd met je verjaardag!!!! We drinken er vanavond eentje op je.. Laat je maar lekker verwennen door je zussie.
We zullen je missen bij de lunch van alle november jarigen
Lang zal ze leven,....proficiat met je verjaardag Katrien. Geniet lekker van je dag. dikke verjaardags zoen, Jonneke
Hallootjes,
beetje laat gelezen jullie verhaal, maar ik blijf het leuk vinden om het zo te volgen. Super hoor!!!!
Groetjes uit Breda